Новини медицини

Віспа мавп здатна зашкодити серцю - лікарі

Середа, 07 вересня 2022 Друк E-mail
серце
 
Португальські дослідники довели, що мавпа віспа може теоретично викликати серйозні ушкодження серця. Зокрема, одним із них названо гострий міокардит.
 
Дослідники з Університетського лікарняного центру Сан-Жуан посилаються на випадок із 31-річним чоловіком, у якого підтвердили віспу мавп. Через тиждень після появи її характерних ознак пацієнт зіткнувся з гострим міокардитом - запаленням серцевого м'яза, який зазвичай викликає вірусну інфекцію. У більшості пацієнтів хвороба протікає у легкій формі, і вони одужують без ускладнень.
 
У звіті повідомляється, що чоловік звернувся до поліклініки через 5 днів після появи симптомів віспи мавп, серед яких були м'язові болі, лихоманка, набряки на руках, геніталіях та обличчі. ПЛР-мазок продемонстрував позитивний результат тесту. Через три дні чоловік повернувся до приймального відділення, де був госпіталізований відразу у відділенні інтенсивної терапії з підозрою на міокардит після того, як він поскаржився на відчуття сором'язливості у грудях, що віддає в ліву руку. Електрокардіограма та лабораторні аналізи виявили ознаки стресового ушкодження серця.
 
Пацієнта виписали після повного одужання за тиждень. Цей випадок підкреслює можливість поразок серця, яких може призводити віспа мавп. Дослідники вважають, що наукова спільнота та лікарі повинні знати, що гострий міокардит може стати одним із ускладнень віспи, тому таких пацієнтів необхідно спостерігати і у кардіологів.
 

( 1 Голос )