Новини медицини

Вчені розкрили як мозок реагує на людей і роботів

П'ятниця, 05 серпня 2022 Друк E-mail
мозок
 
Люди набагато швидше знаються на діях інших людей, ніж у рухах роботів. Такого висновку дійшли вчені з Університету Халла.
 
Нове дослідження припускає, що люди швидше розуміють мотивацію інших людей, ніж роботів. А це дуже важливо, якщо врахувати, що нам пророкують майбутнє з дуже поширеним втручанням роботів у повсякденне життя. Після серії з 6 експериментів вчені з'ясували, наскільки добре люди знаються на намірах роботів, порівняно з намірами людей.
 
Дослідники порівняли здатність людини сприймати наміри по відношенню до інших людей з боку людей, роботів-гуманоїдів і не схожих на людей анімованих об'єктів за рахунок вивчення того, наскільки легко та швидко розшифровувалися прості соціальні сигнали погляду. Вивчалося, чи застосовують люди ті самі соціальні правила впливу на роботів. Учасників експерименту попросили передбачити, що зробить робот чи людина, коли вони стежили їхні погляди.
 
І ось результати показали, що люди швидше робили ці висновки щодо мотивації інших людей порівняно з роботами. Отже, людські дії ми обробляємо інакше, ніж дії роботів. Наприклад, якщо ми знаходимося в ресторані, то можемо набагато швидше здогадатися, чи офіціант готовий прийняти наше замовлення, якщо подивимося на його погляд. Коли ми бачимо людину, яка дивиться на пляшку з водою, то здогадуємося, що вона хоче пити. Однак при погляді на роботів такі думки з'являються у нас далеко не завжди.
 

( 1 Голос )