Здорове харчування

Експерти виявили вплив часу прийому їжі на психіку

Четвер, 15 вересня 2022 Друк E-mail
дієта
 
Невелике за обсягом дослідження вчених з Brigham і Women's Hospital у Бостоні показало, що час їди впливає на психічне здоров'я. І люди, які поглинають їжу вночі, частіше стикаються з серйозними розладами.
 
Не варто винаходити велосипед у питанні графіка їди. Протягом уже багатьох століть сніданок потрібно отримувати вранці, обід вдень, а вечеря - увечері, і не зміщувати цей графік через бажання поекспериментувати чи з якихось інших причин. На жаль, подібне не завжди можливе, і існує змінна робота, при якій прийом їжі відбувається у неурочний час. Дослідження американських учених показало, що у тих, хто приймає їжу ночами, посилювалися симптоми тривожних розладів і депресій.
 
Отже, вибір часу прийому їжі є способом звести до мінімуму розлад настрою у людей, які стикаються з порушеннями циркадних ритмів при змінній роботі або авіаперельотах. Необхідно в майбутньому провести нові дослідження саме за участю таких людей, щоб встановити, чи можуть зміни у графіку харчування запобігти тривожним розладам та депресіям.
 
Близько 20% всіх працівників у індустріальних товариствах, які працюють десь, наприклад, на фабриках чи лікарнях, працюють позмінно. Вони стикаються з невідповідностями між циркадними ритмами мозку та своїм повсякденним режимом, включаючи цикли сну та пробудження, а також прийому їжі. Дослідження показало, що у таких людей ризик депресій та тривожних розладів на 25-40% вищий.
 

( 1 Голос )