Здоров'я

Експерти розповіли, чому чоловіки старіють швидше за жінок

Середа, 12 жовтня 2022 Друк E-mail
старіння
 
Чоловічий організм старіє швидше за жіночий через шкідливий спосіб життя. До 50 років чоловіка на чотири роки старше 50-річних жінок.
 
Вчені з Університету Ювяскюля у Фінляндії підтвердили, що чоловіки біологічно старіють швидше за жінок. Причому цей розрив формується вже після 21 року, і пов'язане таке сумне явище із чоловічими шкідливими звичками. Наприклад, чоловіки частіше курять, вживають алкоголь та мають зайву вагу.
 
Авторів дослідження цікавило два віки однієї людини. Одним із них є паспортний, а другим біологічний, тобто справжній стан організму. Його можна визначити за допомогою різних досліджень, які оцінюють кількість тих чи інших маркерів ДНК. Зіставлення цих двох вікових груп і показало гендерний розрив між чоловіками та жінками.
 
Однак він посилено скорочується, як стверджують фінські дослідники, оскільки раніше цей розрив був іншим. У Фінляндії стрімко зменшується кількість чоловіків, що палять, з 37% в 1970-і роки воно впало до 17%. А от серед жінок це число залишається стабільним – на рівні 15%. Крім того, сильна підлога підводить і зайву вагу, але чоловіки теж із нею старанно борються.
 

( 1 Голос )