Здоров'я дитини

Дитяче белькотіння звучить усіма мовами однаково - дослідження

Середа, 12 жовтня 2022 Друк E-mail
малюки
 
Вчені довели, що ще не навчилися розмовляти немовлята лопочуть і видають однакові звуки в будь-яких країнах. Це не залежить від того, якою мовою розмовляють їхні батьки.
 
Дослідники з Орхуського університету вивчили так званий дитячий белькіт у країнах з 36 мовами. Це словосполучення є стиль мови, який використовують дорослі стосовно дітей і діти, які намагаються вступати в контакт з дорослими (у просторіччі сюсюкання). Ідеться лише про малюків, які ще не встигли вимовити перше слово і висловлюють себе чимось невизначеним.
 
 
Але як же можна вивчати цю мову, якщо вона не складається з якихось конкретних слів чи звуків? Дослідники спиралися на висоту тональності, мелодійність та швидкість артикуляції – ключові характеристики дитячого белькотіння. Було встановлено, що якщо дорослі вступали в контакт з немовлятами, то використовували вищу тональність, мелодійність фраз та знижену швидкість артикуляції, ніж коли спілкувалися з дорослими.

 

Зазначимо, що властивості дитячого белькотіння цікавлять науку не перше десятиліття. І ось тепер вчені вирішили провести метааналіз 88 інших досліджень, які вивчали цей феномен у країнах із 36 різними мовами. Він переконливо показав, що дитячий белькіт абсолютно універсальний, і немовля з Китаю без проблем зрозуміє малюка з України.
 

( 1 Голос )